nieuws

CS Apeldoorn van oud naar nieuw

Geen categorie

Vorige week is het nieuwe Centraal Station in Apeldoorn opgeleverd. Advies- en ingenieursbureau Movares speelde met projectarchitect Paul van der Ree een centrale rol in de ontwikkeling en realisatie van het stationsgebied.

CS Apeldoorn van oud naar nieuw

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het stationsgebouw, eigendom van de NS, zou worden gesloopt. De inwoners van Apeldoorn hebben zich hier tegen met succes verzet. De gemeenten heeft het toen tot gemeentelijk monument gemaakt. Het gebouw is in grote lijnen teruggebracht naar zijn oorspronkelijke staat uit 1876 met hedendaagse wijzigingen. Zo is de dakkapel met klok uit 1912 gebleven en is de later verlengde oostvleugel teruggebracht tot zijn oorspronkelijke afmeting. Hypermoderne elementen zoals de ronde glazen lift en de kiosk vormen een contrast met het oude gebouw. 

Gezien vanaf het voorplein oogt de stationsomgeving als een ‘zee van ruimte’. Paul van der Ree: ‘Die ruimte krijg je niet cadeau, die hebben we gecreëerd door een fietsenstalling met 1600 plaatsen en andere voorzieningen te realiseren in een volledig nieuwe logistieke laag onder het station.’ Samen met een vernieuwde reizigerstunnel is een ontsluitingsnetwerk gecreëerd op een lager gelegen niveau, zelfs onder het oude gebouw door. Alles sluit aan op het verdiepte plein waardoor daglicht binnenstroomt. Sociale veiligheid en toezicht zijn hierdoor gegarandeerd. 

Reageer op dit artikel