nieuws

Oplevering – Zeven units, een object

Geen categorie

Toen Maurer United Architects (MUA) de geschiedenis van Aken onderzocht en de nog tastbare restanten in het stadsbeeld, concludeerde het bureau dat de verdiensten van Karel de Grote op het gebied van wetenschap, schrift, handel, politieke macht en religie dé ingrediënten zijn om zich in het moderne Europa te profileren.

    

Het door MUA ontwikkelde masterplan ‘Route Charlemange’ is een traject dat een aantal bijzondere plekken en gebouwen in de Akense binnenstad met elkaar verbindt. Met tentoonstellingen, informatiepaviljoens en –zuilen wordt deze geschiedenis de komende jaren nieuw leven in geblazen. 

    

Het door MUA ontworpen paviljoen op het Operaplein is het eerste resultaat van dit project. Het is opgebouwd uit in totaal zeven prefab units: vijf geschakelde units op het maaiveld in combinatie met twee gestapelde. De bovenste zijn voorzien van grote ramen, waardoor er volop daglicht binnenvalt in het interieur. De units zijn zowel binnen als buiten naadloos met elkaar verbonden door het aanbrengen van een pleisterlaag. Bovendien zijn er, in de ‘dode’ hoeken tussen de rechthoekige units, schuine wanden geplaatst die het geheel tot een sculpturaal volume smeden.
Enkele wanden, schuine vlakken en ramen zijn voorzien van een dessin van blokjes en pijlen. Hieraan ligt het door MUA ontwikkelde logo voor de Route Charlemagne, gebaseerd op de handtekening van Karel de Grote, ten grondslag. Binnen resulteert dit in een boeiend spel van licht en schaduw. Hier bevinden zich ook de infodisplays en computerunits die eveneens speciaal voor dit project door MUA zijn ontwikkeld. 

    

Foto’s Arjen Schmitz

Reageer op dit artikel