nieuws

Project – Twee werelden één woning

Geen categorie

Voor een in Nederland woonachtige Marokkaan ontwierp Tom Bergevoet een woning in Marrakech. In het ontwerp moest de dubbele nationaliteit van de opdrachtgever naar voren komen, bovendien moest de architect een delicaat evenwicht tot stand brengen tussen de Arabische ornamentiek en de Noord-Europese efficiëntie.

villa marrakech-liggend-1.jpg    villa marrakech-liggend.jpg

Het door Bergevoet voorgestelde woonhuis heeft drie verdiepingen met op de begane grond de representatieve ruimtes, de privé-vertrekken zijn ondergebracht op de eerste verdieping en in de kelder bevinden zich de dienstruimtes. In het hart van het massieve bouwvolume, dat kenmerkend is voor de Marokkaanse bouwstijl, bevindt zich een rijk gedecoreerde patio, de Riad. Door de interne organisatie hebben zowel de Riad als de meeste kamers uitzicht op de woestijnachtige omgeving en de besneeuwde toppen van het Atlasgebergte. 

villa marrakech-liggend-2.jpg    villa marrakech-liggend-3.jpg

De hoofddraagconstructie bestaat uit ter plaatse gestort beton, maar de gevel is heel traditioneel van leem. Het verfijnde Marokkaanse patroon van de buitengevel versterkt de relatie tussen binnen en buiten. Bovendien speelt het een belangrijke rol in de klimaatbeheersing. Het dikke gevelpakket met een behoorlijke massa, werkt warmteaccumulerend. Door de kleine openingen in het patroon op verschillende manieren op te vullen, bijvoorbeeld met glas, is het binnenklimaat gereguleerd. Bij volle zon zijn voor de grotere openingen schermen of doek aan te brengen.

De opdrachtgever hoopt dit ontwerp snel te kunnen realiseren en zou in de loop van volgend jaar willen starten met de bouw. Maar het betreft hier slechts een prognose.

www.tombergevoetarchitecture.nl

villa marrakech-staand.jpg

Maquette Eiso Bergsma / Wing Ung.

Reageer op dit artikel