nieuws

Casanova+Hernandez wint prijsvraag Lausanne 2009

Geen categorie

Casanova+Hernandez architecten in Rotterdam heeft de besloten prijsvraag Lausanne Jardins 2009 gewonnen. ‘Vervlochten landschappen’ is een interventie in de openbare ruimte van Lausanne, die de ervaringen van de metroreiziger verbindt met die van de voetganger. Het project wordt in 2009 gerealiseerd.

Casanova+Hernandez wint prijsvraag Lausanne 2009

Wanneer mensen met de metro reizen zijn ze zich doorgaans niet bewust van hun relatieve positie in de stad en landschap. Parallel hieraan zijn mensen die door een stad lopen zich gewoonlijk niet bewust van de infrastructuur en van het openbare transport onder hen. ‘Vervlochten landschappen’ verbindt deze twee parallelle ervaringen: de ervaring van de mensen reizend met de nieuwe metro-lijn M2 langs de noord zuid as en de ervaring van de mensen lopend op de voetpaden erboven. Het voorstel tracht een ander soort ruimtelijke, visuele, sensitieve en historische relaties te stimuleren tussen de ondergrondse route en het pad op grondniveau. 

Het is onderverdeeld in twee gescheiden landschappelijke interventies die conceptueel gekoppeld zijn. Eén is gelocaliseerd onder de grond en de ander op grondniveau. De één is verbonden met het kunstmatige landschap van de metro en de ander is verbonden met het natuurlijke landschap van de stad en haar omgeving. Het ene landschap is virtueel en het ander is vegetaal. Het ‘Window of Memory’, geplaatst in de metrotunnel, gaat de dialoog aan met het ‘Vegeral Window’ op de belvedere bovenop het Grancy station.

Reageer op dit artikel