nieuws

Bouwkunde smeult nog na

Geen categorie

Op woensdagochtend 14 mei smeult de brand in het gebouw van de faculteit Bouwkunde in Delft nog flink na. Gisteravond is duidelijk geworden dat het complex niet meer is te redden en gevaar voor instorting is nog steeds reëel. Het sein brandmeester is inmiddels gegeven. De brandweer laat het gebouw gecontroleerd uitbranden, iets wat naar verwachting nog de rest van de dag zal duren.

Naast het verlies van het gebouw, dat als een van de meest sprekende voorbeelden van de architectuur van de Nieuwe Zakelijkheid moet worden gezien en erg geliefd was bij haar gebruikers, valt het verlies van een hoop kennis te betreuren. Gisterenavond breidde het vuur zich van de bovenbouw uit naar de lagergelegen verdiepingen, waar zich de depots van de stoelencollectie en de maquettes, alsmede de faculteitsbibliotheek bevinden. De boekencollectie van de faculteitsbibliotheek was vermaard in binnen- en buitenland om zijn grootte en bijzondere titels. Ook de stoelencollectie bevatte vele unieke meubels. 

Van Gerrit Rietveld zijn onder andere exemplaren van de Deense stoel, de aluminium stoel, de zigzagstoel en de stokkenstoel verloren gegaan. Deze zijn in de jaren vijftig door de architect zelf aan de stoelencollectie geschonken en vertegenwoordigen samen een waarde van ruwweg een half miljoen euro. In de collectie waren ook stoelen opgenomen van Jean Prouvé, Hendrik Petruk Berlage, Jan Wils, Robert van ’t Hoff en Marcel Breuer. Ook waren stoelen in bruikleen van het NAi. In totaal zijn meer dan 150 van deze onvervangbare meubels verloren gegaan, de waarde van de collectie loopt in de miljoenen euro’s.

Reageer op dit artikel