nieuws

Oplevering – Van kerk naar gezondheidscentrum

Geen categorie

De H. Leonarduskerk in Helmond is recentelijk getransformeerd tot eerstelijns zorgvoorziening. Dit is gebeurd in opdracht van Groepscare, een organisatie die zich richt op het ontwikkelen en exploiteren van gezondheidscentra.

Oplevering – Van kerk naar gezondheidscentrum

Omdat aan de buitenkant van het Rijksmonument niets gewijzigd mocht worden, plaatste SatijnPlus architecten het gezondheidscentrum los van de wanden in de kerk. Hierdoor bleef de structuur van de kerk ongeschonden. De draagconstructie is volledig van staal, alle binnen en buitenwanden zijn van gipskarton. De kerk heeft nauwelijks gebrandschilderde glas-in-lood ramen, het ontbreken van kleur hierdoor is gecompenseerd door enkele wandvlakken te kleuren, daarnaast zijn in de glaspuien die het priesterkoor afsluiten gekleurde cirkels aangebracht, een additie op het glas in lood en een verwijzing naar de diverse cirkelvormige openingen in het monumentale metselwerk. 

kerk-2.jpg

Het priesterkoor vormt een bijeenkomstruimte. In de klokkentoren zijn de gemeenschappelijke vergaderruimten en de technische ruimten ondergebracht. De verschillende bouwvolumes zijn onderling verbonden door transparante luchtbruggen en ontsloten door een centrale trap en lift nabij de viering. In het voormalige tochtportaal is de centrale receptie voor het totale gezondheidscentrum ondergebracht. Monumentale details als de kapel en de biechtstoelen zijn gespaard gebleven

In het gezondheidscentrum zijn een huisartsenpraktijk, een apotheek, praktijken voor fysiotherapie en psychologie en een reizigersadviescentrum gevestigd.. Het nieuwe gezondheidscentrum vormt een belangrijk onderdeel van de herstructurering van de Helmondse binnenstad.

www.satijnplus.nl

Reageer op dit artikel