nieuws

OMA in Kopenhagen actief

Geen categorie

Office for Metropolitan Architecture (OMA) presenteerde gisteren het ontwerp van het Bryghusgrunden project, gelegen in de historische binnenstad van Kopenhagen. Het gebouw bevat het Deense Architectuur Centrum (DAC), het hoofdkantoor van de Realdania Stichting, appartementen en een kinderdagverblijf. Rond het gebouw zijn drie kinderspeelplaatsen gesitueerd.

OMA in Kopenhagen actief

Het project (27.000 m2) wordt gebouwd op de plaats van een oude brouwerij, de Bryghusgrunden. Het nieuwe gebouw overbrugt de Christians Bryggeweg en creëert daarmee nieuwe verbindingen voor voetgangers en fietsers tussen binnenstad en haven. 

Het DAC omvat verschillende tentoonstellingszalen, onderzoeksfaciliteiten, een auditorium, conferentieruimten, een boekhandel en een café. Volgens de partner van OMA, Ellen van Loon, is het programma op een schijnbaar willekeurige manier geordend. “Het publieke programma, de stedelijke routes en het DAC lopen alle door tot in het hart van het gebouw, waardoor interactie tussen de verschillende programmadelen wordt bereikt.” 

Het gebouw is ontworpen volgens de nieuwe Deense energiecode en gebruikt onder andere een gemengd systeem van mechanische en natuurlijke ventilatie, een gevel van hoogrendementsglas en zeewaterkoeling. De warmte die het gebouw accumuleert, wordt hergebruikt om ‘s winters de openbare ruimte te verwarmen. 

Realdania is een Deense stichting die zich ten doel stelt projecten, die de gebouwde omgeving verbeteren, te initiëren en te ondersteunen. De stichting heeft een netto vermogen van 4,2 miljard euro en is voornamelijk in Denemarken actief. 

Reageer op dit artikel