nieuws

Expositie design als strategie

Geen categorie

Nu Viktor en Rolf samenwerken met H en M en het Rijksmuseum samen met de HEMA een productlijn heeft ontwikkeld, leek het designgoeroe Li Edelkoort interessant ook andere internationale volumeketens te tonen die zich profileren met hoogstaand design voor de massa. Deze producten zijn vanaf vandaag, 10 april te zien in het Designhuis in Eindhoven tijdens de expositie Vorm en Volume.

vorm-3-usak.jpg    vorm-4-zidle.jpg       

De ‘luxe industrie’heeft volgens Edelkoort de afgelopen twintig jaar een te groot stempel gedrukt op design en de marktprijzen hiervoor opgedreven. Het groeiende aantal welgestelden in de wereld heeft daarnaast een passie opgevat voor het verzamelen van design, met eveneens sterk escalerende prijzen tot gevolg – en sterrenstatus voor de vaak nog zeer jonge ontwerpers.

vorm-2-poklad-na-ostrove.jpg

Luxe hotels, exclusieve winkels, fantasievolle shoppingmalls, uitzonderlijke restaurants en opzienbarende clubs horen bij deze ontwikkeling en vele nationale en internationale architecten en designers zijn naarstig bezig in Dubai, Sjanghai, Tokyo en Miami met het ontwikkelen van hoogwaardige en excentrieke real-estate concepten.

De invloed die de luxe industrie en het ontwerpdiscipline hebben gehad op de markt heeft ervoor gezorgd dat het dagelijks bestaan nooit meer met vroeger te vergelijken is. Een kaars is tegenwoordig een sculptuur, een stuk zeep een ervaring en een broodje een creatie. 

Deze verregaande verandering van het alledaagse bestaan is de aanleiding voor de expositie Vorm & Volume in het Designhuis. 

De bijna saaie, serieuze maar hyperfunctionele en fraai vormgegeven goederen van Muji in Japan zullen naast de kleurrijke creaties van jonge ontwerpers voor Coin in Italië staan, gecureerd door de pittige designjournaliste en design expert Christina Morozzi. De beproefde designstrategie van de Hema zal schitteren naast de creativiteit van Zuid-Afrikaanse ontwerpers die werken voor het bedrijf Mr. Price. Het beleid van H&M om hoogwaardig hedendaags design te brengen voor een lage prijs, wordt geïllustreerd met de case study van Victor & Rolf inclusief trouwjurk.

vorm-Stolek-Ingo-1.jpg
Maxim Velcovsky is een jonge ontwerper die IKEA-meubels door kleine aanpassingen of toevoegingen een nieuwe functie en een nieuwe esthetiek verleent. 

Bovendien zal de jonge Tsjechische ontwerper Maxim Velcovsky ter plekke nieuwe werken maken met pas gekochte goederen, om aan het grote publiek te tonen dat deze budgetproducten aanleiding kunnen geven tot eigen vormen van creativiteit. 

De expositie valt samen met de expositie van de internationale design management award. Deze prestigieuze prijs zal voor de tweede keer uitgereikt worden op 13 oktober en heeft als doel om het Europese bedrijfsleven en organisaties te stimuleren om design strategisch management toe te passen. De beide tentoonstellingen zijn te zien van 10 april tot en met 15 juni. Voor nadere beschouwing van het onderwerp is een symposium gepland in juni.

www.designmanagementeurope.com
www.designhuis.com 

Reageer op dit artikel