nieuws

Oplevering – Vorm volgt visie

Geen categorie

Broekbakema uit Rotterdam werd door middel van een Europese architectenselectie geselecteerd om de onderwijsvisie van het Twentse Carmel College De Thij uit Oldenzaal te vertalen in een nieuw schoolgebouw

Oplevering – Vorm volgt visie

De school, gesitueerd in een van de groene longen aan de noordoost zijde van Oldenzaal is ingeklemd tussen twee woonwijken. Om het parkachtige karakter van de groene long te versterken, kozen projectarchitecten Erik van Eck en Ronald Hoogeveen voor een compact ellipsvormig volume bestaande uit drie lagen. 

De onderbouw en de bovenbouw worden gevormd door een of meerdere thuisbases, telkens afgestemd op een groep van circa 400 leerlingen. Elke thuisbasis heeft een eigen inrichting waar een groot deel van al zijn dagelijkse onderwijsactiviteiten plaatsvindt. De thuisbases zijn ondergebracht in de onderste en bovenste laag van het gebouw, terwijl de middelste en daarmee de meeste centrale laag bestaat uit het ‘hart’ van de school. 

In het interieur van het gebouw wordt kleur ingezet om een ruimtelijk en functioneel onderscheid te maken tussen de verkeers- en ontmoetingsruimtes en de onderwijskundige en ondersteunende ruimtes.

De nieuwbouw is compact, maar ook ruimtelijk en transparant uitgevoerd. Dankzij het vele glas in de gevels is er op veel plaatsen contact met de parkachtige omgeving. De verkeers- en ontmoetingsruimtes zijn uit het ellipsvormige volume uitgehold en voorzien van glaskappen, zodat het daglicht tot in het hart van het gebouw doordringt.

Reageer op dit artikel