nieuws

Leeszaal bijzondere collecties universiteitsbibliotheek Leiden

Geen categorie

Het bureau Nout Architecten uit Delft voltooide onlangs de herinrichting van de Leeszaal Bijzondere Collecties in de universiteitsbibliotheek te Leiden. Met deze radicale verbouwing wisten zij binnen de dwingende structuur van architect Bart van Kasteel een overzichtelijke, open en verrassende leeszaal te realiseren.

leiden-boekenkast links.jpg   leiden-boekenkast rechts.jpg

Een van de grootste ingrepen was het verwijderen van het meanderende verlaagde plafond. Een modern, functioneel en smal plafond boven een nieuwe monumentale leestafel loopt parallel aan een rode wand vol historische facsimile. Deze lange boekenkast, gecombineerd met de leestafel, benadrukt de functie van bibliotheek en leeszaal. 

Alle restruimtes in het bestaande interieur zijn verdwenen door een nieuwe continuïteit van de ruimte. Zo ontstond een grote, lichte leeszaal, waarin de oorspronkelijke, dragende kolommen goed tot hun recht komen. Het rood van de muur, de boekenwand en de balie geven de ruimte karakter en frivoliteit zonder alle aandacht op te eisen. Het rood refereert daarbij aan de rode tint van de porisosteen van de bestaande binnenmuren. 

leiden-onder.jpg   leiden-1.jpg

Nout Architecten heeft met respect voor de architectuur van Van Kasteel gewerkt. Niet door alles te behouden en zijn architectuur heilig te verklaren, maar door juist haar essentie te benadrukken (de kolommen) en de nieuwe invulling duidelijk af te zetten tegen het bestaande. 

www.noutarchitecten.nl 

Reageer op dit artikel