nieuws

Architect Francine Houben zakenvrouw van het jaar 2008

Geen categorie

Francine Houben (1955), directeur Mecanoo architecten te Delft, heeft begin deze week de Prix Veuve Cliquot voor zakenvrouw van het jaar 2008 ontvangen uit handen van minister van Economische zaken Maria van der Hoeven.

Architect Francine Houben zakenvrouw van het jaar 2008

Deze onderscheiding, die in 16 landen wordt uitgereikt, ontvangt Francine Houben vanwege haar ondernemerschap, visie, zakelijke en maatschappelijke invloed en haar leidinggevende capaciteiten.

Francine Houben is een van de weinige vrouwelijke architecten die wereldwijd een prominente positie heeft verworven, aldus het jury rapport. Tevens prijst de jury de innovatieve kracht van haar bureau Mecanoo dat onder andere tot uiting komt doordat Francine Houben het thema mobiliteitsesthetiek op de maatschappelijke agenda heeft gezet. Zij deed dit voor het eerst tijdens een lezing in 1998 voor het ministerie van Verkeer en Waterstaat en daarna in de VROM-raad. Wereldwijd bracht ze het thema onder de aandacht als curator/directeur van de Eerste Internationale Architectuur Biënnale van Rotterdam in 2003.

houben-delft.jpg                    houben-1.jpg
Stadskantoor en station, Delft,  ontwerp 2006-2007.      Montevideo, Rotterdam, 2005.
Oplevering 2010-2014.

Francine Houben staat bekend om haar ontwerpen met een bijzondere aandacht voor de locatie, materialisering, detaillering en duurzaamheid. Een recent voorbeeld is het ontwerp voor het National Performing Arts Center in Kaohsiung, Taiwan, dat geïnspireerd is door de Banyanbomen op de locatie. 

Al eerder ontving Houben vele onderscheidingen waaronder: Honorary fellowships van het American Institute of Architects, het Royal Architectural Institute of Canada en het Royal Institute for British Architects

www.mecanoo.nl

Reageer op dit artikel