nieuws

MVRDV gaat huizen bouwen in New Orleans

Geen categorie

Het Rotterdamse MVRDV is één van de dertien door acteur Brad Pitt benaderde architectenbureaus om huizen te bouwen in New Orleans. De huurwoningen moeten onderdak bieden aan door orkaan Kathrina ontheemde bewoners. Pitt vroeg vier lokale, vier Amerikaanse (onder meer BNIM Architects, Trahan en Kieran Timberlake) en vijf internationale architectenbureaus die een naam in de duurzame (bouw)wereld hebben.

MVRDV gaat huizen bouwen in New Orleans

Voor zijn project ‘Make it Right’ wil Pitt aanvankelijk honderdvijftig huizen in de Lower 9th Ward, het gedeelte van New Orleans dat het meest verwoest is. Hijheeft de architecten gevraagd om ‘betaalbare, milieuvriendelijke reproduceerbare’ huizen die bestand zou moeten zijn tegen lokale omstandigheden. Daarmee doelt hijop eventuele nieuwe levees, dijkdoorbraken als gevolg van een eventuele nieuwe orkaan. 

MVRDV, dat al eerder een ontwerp heeft gemaakt voor de nog te bouwen Martin Luther King-school in New Orleans, werd in juni 2007 benaderd door Pitt. Het architectenbureau ontwierp voor 100 m2 oppervlakte per huis een langgerekte kijkdoosachtige woning, geïnspireerd op de vroegere shotgun houses in de Lower 9th Ward. ‘The Benthouse’ staat op palen en heeft een knik tussen het voorste en achterste woongedeelte die beiden de grond niet raken. De knik vormt de centrale entree. Winy Maas: “Met het oplichten van het huis ontstaat er schaduw onder de woning. Daar vandaan sturen we gekoelde lucht naar het huis en daar komt de watertank.” 

Over drie maanden wordt de eerste serie huizen, van elk ontwerpbureau één, gebouwd. Van MVRDV verschijnt ‘The Benthouse’. Daarna volgen een huis op een lift en een hoog huis met hellingbaan. Andere ontwerpen van het architectenbureau zijn een drijvend huis en een huis dat schuin omhoog loopt.

Reageer op dit artikel