nieuws

Inbo Amsterdam ontwerper winnende projecten

Geen categorie

Twee flexibele stedebouwkundige plannen van Inbo Amsterdam behoren tot de winnende projecten van de competitie ‘Ik bouw mijn huis in Almere’. Inbo ontwikkelde deze stedebouwkundige plannen voor Heijmans Vastgoed en De Alliantie.

Inbo Amsterdam ontwerper winnende projecten

Veertien ontwikkelaars dienden plannen in voor mede-opdrachtgeverschap van een van de zeven velden van het Homeruskwartier. Onlangs beslisten 800 potentiële huizenbouwers welke zeven projecten er gebouwd gaan worden. Inbo ontwikkelde voor projectwinnaar Heijmans Vastgoed het flexibele stedebouwkundige plan voor circa 120 woningen in deelgebied A. Voor de andere projectwinnaar De Alliantie ontwierp Inbo Amsterdam onder de titel ‘het Rekkelijke Huis’ het stedebouwkundig plan voor deelgebied D. 

Beide flexibele stedebouwkundige plannen geven de toekomstige bewoners een grote mate van vrijheid in de keuze van de afmetingen van hun kavel en de situering van de woningen. Bij het stedebouwkundig ontwerp voor Heijmans Vastgoed vormt de vrijstaande woning op een groene kavel de basis. Om de tuinen zo groot mogelijk te kunnen maken is de hoeveelheid openbare ruimte beperkt. De wegen, voetpaden en wadi’s hebben in het plan een licht slingerend verloop. Dit zorgt voor een interessant contrast met de orthogonale kavelgrenzen. De woningen worden uitgewerkt door vier verschillende architectenbureaus.

Het stedebouwkundig ontwerp voor De Alliantie is een eigentijdse groene tuinwijk. Hierin wordt de toekomstige bewoner bij de hand genomen bij de ontwikkeling van de woning, waarbij afmeting, indeling en plek op de kavel centraal staan. Uiteindelijk ontstaat zo een aantrekkelijke wijk waar woningen -ontworpen door Korteknie Stuhlmacher Architecten – binnen een architectonische samenhang een individueel karakter dragen. Uitvoering van de plannen staat gepland voor 2008.

De ontwikkelcompetitie voor het Homeruskwartier werd door de gemeente Almere uitgeschreven met als doel de zeggenschap van toekomstige bewoners te vergroten over hoe hun huis en woonomgeving er uit kan zien.

Het projectteam voor INBO bestaat uit: Pieter van Wesemael en Menno Moerman / Joost van de Hoek / André Langenberg / Armando Amaral / Leonor Vasconcelos (ex-Architekten Cie).

Bron: Inbo Adviseurs Stedenbouwkundigen Architecten

Reageer op dit artikel