nieuws

Wet en regelgeving – Energielabel verandert mentaliteit bouwwereld

Geen categorie

Vanaf 1 januari 2008 is het verplicht bij bouw, verkoop of verhuur van woningen en utiliteitsgebouwen een energielabel (energieprestatiecertificaat) te overleggen

Met het energielabel krijgt de nieuwe gebruiker van een gebouw vooraf inzicht in het energiegebruik van het gebouw. Volgens 59% van de partijen in de bouw zal dit energielabel voor de nieuwe gebruiker een belangrijk selectiecriterium zijn. Daarnaast verwacht 65% van deze bouwpartijen dat de energiecertificering van gebouwen zal leiden tot een forse toename van investeringen in verbeterde isolatie en technische installaties. Met name de voorschrijvende partijen (71%) verwachten dat de energiecertificering gebruikers ertoe aanzet meer te gaan investeren in energiezuinige maatregelen zoals het aanbrengen van extra isolatie of het kiezen voor energiezuinigere installaties. Dit blijkt uit recent onderzoek van USP Marketing Consultancy onder opdrachtgevers, voorschrijvers, aannemers en installateurs. 

Uit eerder onderzoek van USP kwam naar voren dat slechts 7% van de Nederlanders bekend is met de inhoud van het energielabel. Ook zijn grote ingrepen zoals het aanbrengen van zonnepanelen en extra isolatie, die een hogere energie-index kunnen opleveren, voor de meesten nog veel te vergaande maatregelen. Kortom, er ligt voor de overheid en de bouwwereld dan ook nog een belangrijke taak om de consument goed te informeren over de betekenis van het energielabel.

www.usp-mc.nl

Reageer op dit artikel