nieuws

Techniek – KNX nu ook erkend als Chinese standaard

Geen categorie

KNX staat te boek als de enige open standaard voor de automatisering van woningen en gebouwen. KNX voldoet al enige tijd aan zowel de internationale standaardeisen (ISO/IEC 14543-3) als aan twee Europese (CENELEC EN50090 en CEN EN13321-1 respectievelijk EN13321-2). Daar is nu ook de erkenning als Chinese standaard (GB/Z 20965) bij gekomen. Hiermee staat de KNX-technologie aan de vooravond van een doorbraak op het Aziatische continent.

Techniek – KNX nu ook erkend als Chinese standaard

KNX is de wereldwijde marktleider als het gaat om het automatiseren en koppelen van elektrotechnische installaties. De naast de standaard voedingsleidingen aangelegde buskabel verbindt de diverse elektrische verbruikers op intelligente wijze met elkaar. Deze installaties kunnen variëren van verlichting, verwarming tot en met complete beluchtingsystemen. Installaties die tot op heden onafhankelijk van elkaar functioneerden worden nu samengevoegd tot een systeem dat zich laat instellen door de individuele eisen van de gebruikers. KNX is enkele jaren terug ontstaan uit het samengaan van de automatiseringsstandaarden EIB, EHS en Batibus. Doordat deze standaarden hun handen ineen sloegen, kon gezamenlijk een vuist worden gemaakt op de markt voor intelligente gebouwautomatisering. Al snel is deze gemeenschappelijke industriestandaard internationaal geaccepteerd. 

In de afgelopen maanden is, mede daardoor, een enorme interesse vanuit China op gang gekomen voor de producten en technologieën van KNX. Wereldwijd zijn er momenteel meer dan honderd fabrikanten van elektrotechnische installatiematerialen die hun producten voor KNX geschikt hebben gemaakt. Door de interesse vanuit China voor deze producten, heeft de KNX Association een Chinese vertaling van de standaard laten maken. Dit gebeurde met hulp van het Chinese standaardprogramma SAC TC 124, waardoor de KNX-standaard nu officieel in de Chinese taal beschikbaar is. 

De verwachting is dat China de komende jaren zal uitgroeien tot één van de belangrijkste markten voor intelligente gebouwautomatisering. KNX verwacht daarin een belangrijke bijdrage te leveren. Zo bestaat er in China veel behoefte aan installaties die het energieverbruik drastisch beperken. Vooral in de utiliteitsbouw zoekt men naar adequate oplossingen, waarbij de KNX-producten en –systemen grote mogelijkheden bieden. Op dit moment is bijvoorbeeld in de nieuwbouw van Beijing Airport al volop gebruik gemaakt van KNX-technologie. 

http://www.knx.org

Reageer op dit artikel