nieuws

Techniek – Daglicht door glasvezel

Geen categorie

EconLight introduceert een verlichtingssysteem dat zonlicht via een kabel in gebouwen brengt

Met lenstechnieken en glasvezelkabels voorziet het bedrijfsruimten van natuurlijk licht, ook daar waar anders geen daglicht kan komen. Op het dak of aan de gevel van een gebouw wordt een zonnepaneel van één vierkante meter geplaatst. Dit paneel bevat 64 lenzen die de beweging van de zon volgen. Elke lens is verbonden met een glasvezeldraad. In totaal worden 16 draden gebundeld tot één 6 mm dunne glasvezelkabel, die één daglichtarmatuur aanstuurt. 
Ieder zonnepaneel stuurt zo vier daglichtarmaturen aan. De 6 mm dunne glasvezelkabels kunnen eenvoudig door bestaande elektriciteitsleidingen worden getrokken, aldus Econlight. Het bedrijf ziet veel mogelijkheden voor het gebruik in onder meer gezondheidscentra, musea, kantoren en woningen. Kleur en intensiteit van het licht variëren naarmate de omstandigheden buiten veranderen. Het daglichtsysteem is ook als hybride uitvoering beschikbaar. In dat geval zijn de daglichtarmaturen ook voorzien van spaarlampen.

www.econlight.eu

Reageer op dit artikel