nieuws

Oplevering – Nieuw onderkomen geotechnische laboratoria TU Delft

Geen categorie

Vandaag opent minister Plasterk het nieuwe onderkomen van de geotechnische laboratoria van de TU Delft. In het gebouw, ontworpen door Jeanne Dekkers Architecten, doen wetenschappers en studenten uit de hele wereld onderzoek naar grote energievraagstukken en andere actuele thema’s zoals nieuwe grondstoffen, CO2 opslag en grondverzakking.

Oplevering – Nieuw onderkomen geotechnische laboratoria TU Delft

De laboratoria zijn ondergebracht in het kopgebouw van de faculteit Civiele Techniek. De bestaande constructie is tot op het betonnen casco gestript en door middel van een staalconstructie enkele meters naar voren uitgebreid. Aan de west- en oostzijde zijn vides gemaakt. De rechtlijnigheid van het oorspronkelijke ontwerp is in de noord- en westgevel doorbroken door erkers. Jeanne Dekkers heeft het complex voorzien van een expressieve glazen gevel, waarbij een groot deel van het glasoppervlak is bedrukt met een pixelpatroon van aardlagen. De laboratoria zijn aan de voorzijde van het gebouw geplaatst, alle onderzoekactiviteiten zijn zo zichtbaar. Deze ingrepen zorgen voor een open uitstraling, in overeenstemming met de wens van de TU Delft. 

Het nieuwe onderkomen van de geotechnologische laboratoria biedt betere mogelijkheden om gebruik te maken van de zeldzame onderzoeksopstellingen die in dit vakgebied tot de wereldtop behoren. 

In het septembernummer van ‘de Architect’ wordt dit project uitgebreid behandeld, zie hiervoor pagina 88 tot en met 91.

www.ta.tudelft.nl

Reageer op dit artikel