nieuws

Met dank aan de haven

Geen categorie

Onder de naam Dutch Design Port geeft galerie TENT. vanaf 7 september tot en met 28 oktober een overzicht van tien vooraanstaande Rotterdamse ontwerpers. Werk van Jurgen Bey, Demakersvan, Simon Heijdens, Richard Hutten, Hella Jongerius, Chris Kabel, Joris Laarman, Atelier van Lieshout, Bertjan Pot en Wieki Somers moeten duidelijk maken dat Rotterdam eigenlijk de enige échte designstad van Nederland is.

Met dank aan de haven

De groep ontwerpers die TENT. uitkoos, staat nationaal én internationaal in de schijnwerpers. De Dombo-kinderdrinkbeker van Richard Hutten is inmiddels een echte design-klassieker, evenals de Light Shade Shade van Jurgen Bey en de Jonsberg-vazen die Hella Jongerius voor Ikea ontwierp. Jonge ontwerpers als Demakersvan en Joris Laarman vallen op door het combineren van traditionele ambachtelijke technieken met industriële massaproductiemethoden. 

Samenstellers Aad Krol en Saskia Coppes vroegen zich af wat het voor Rotterdam betekent om designers in de stad te hebben. Veel steden profileren zich immers als designstad van Nederland; zo heeft Eindhoven de Design Academy en wordt er binnenkort een Designhuis geopend. Amsterdam werkt aan een Designmuseum aan de Zuidas en Utrecht organiseerde de Designbiënnale. Maar Rotterdam blijkt vestigingsplaats nummer 1 voor veel startende ontwerpers; wat ligt daaraan ten grondslag en moet de stad zich daar niet meer mee profileren? 

Dutch Design Port was in mei dit jaar al te zien in de Milk Gallery in New York.

www.tentrotterdam.nl

Reageer op dit artikel