nieuws

Interieur – Recordopbrengst voor kroonluchter Hadid

Geen categorie

Tijdens de Weense Dorotheum veiling veranderde de Vortexx-kroonluchter, een ontwerp van Zaha Hadid en Patrik Schumacher voor het merk Sawaya en Moroni, voor 139 duizend euro van eigenaar. Een recordopbrengst in de geschiedenis van de veiling.

Interieur – Recordopbrengst voor kroonluchter Hadid

Het is dan ook geen gewone kroonluchter. In 2006 werd het verlichtingsarmatuur bekroond met de Europese prijs voor ‘Het licht van de toekomst’ en werd het tentoongesteld in het Guggenheim Museum in New York. De Vortexx bestaat uit zestig organisch gevormde componenten met een totale lengte van twaalf meter, die als een ononderbroken cirkel naar beneden lijkt te draaien. 

De buitenste ring is vervaardigd van met glasvezel versterkt polyester en acrylglas en bevat led-modules, die steeds van kleur veranderen. Dit gebeurt door middel van het lichtmanagementsysteem van Zumtobel Lighting, dat rood in groen en vervolgens in blauw laat overvloeien. Aan de onderkant schijnt een smalle lijn direct licht naar beneden. 

De Vortexx is nog te zien tot en met 25 november in het Design Museum in Londen, in een expositie over het werk van Zaha Hadid. 

www.lighteriors.zumtobel.com

www.sawayamoroni.com

Reageer op dit artikel