nieuws

Belle van Zuylen bij helder weer zichtbaar in groot deel Groene Hart

Geen categorie

De geplande Belle van Zuylen-toren – met zijn hoogte van 262 meter beoogd blikvanger van de Utrechtse Vinexwijk Leidsche Rijn – zal bij goede weersomstandigheden zichtbaar zijn in een zeer groot deel van het open gebied van het Groene Hart.

In theorie is de toren over een afstand van 62 kilometer te zien maar in de praktijk zal de maximale zichtafstand, zelfs in het relatief open landschap van het Groene Hart, niet groter zijn dan 30 tot 35 kilometer. Door de aanwezigheid van ‘zichtbarrières’, zoals stedelijke bebouwing en bosschages, is de toren daarbinnen plaatselijk soms geheel onzichtbaar.

Dat zijn enkele uitkomsten uit de studie ‘De zichtbaarheid van de Belle van Zuylen-toren’ die is verschenen in de serie Beleidsadviezen van het Ruimtelijk Planbureau. In deze studie gaat het Ruimtelijk Planbureau aan de hand van de voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk hoge Belle van Zuylen-toren na wat de invloed is van (zeer) hoge gebouwen op het omliggende landschap. Daarmee geeft de studie enkele belangrijke aanwijzingen voor de te verwachten visuele impact van de Belle van Zuylen. 

Verder hebben de onderzoekers de zichtbaarheid van de Belle van Zuylen-toren vergeleken met andere hoge torens die zichtbaar zijn vanuit het Groene Hart, zoals de Utrechtse Domtoren en het Nationale Nederlanden-gebouw in Rotterdam. Hieruit blijkt dat de Belle van Zuylen bij gelijke afstand duidelijk de grootste impact aan de horizon heeft. 

De onderzoekers constateren ook dat de toren, onder goede weersomstandigheden, vanaf de snelwegen richting Utrecht al te zien is vanaf bijvoorbeeld Amsterdam (A2), Gorinchem (A27) en Gouda (A12). Vanaf deze snelwegen zal de toren dus zeker zijn functie als ‘landmark’ voor Utrecht vervullen.

Reageer op dit artikel