nieuws

Techniek – ‘Gewoon’ hout toch duurzaam

Geen categorie

De Hoornse TimmerFabriek heeft een contract gesloten met Heijmans Bouw BV voor het toepassen van Accoyahout in het nieuwe onderzoekscentrum van de Universiteit van Wageningen. De fabriek is een van de eerste in Nederland die Accoya op deze schaal toepast. Daarnaast levert ze haar producten met een garantie van 10 jaar op het schilderwerk. Naast het feit dat dit hout bijdraagt aan een beter milieu door het tropenwoud te ontzien, is het zeer onderhoudsvriendelijk door het minimale zwel- en krimpgedrag. “Door de unieke bewerking, waar ruim 20 jaar onderzoek aan vooraf is gegaan, verandert gewoon hout in hout met bijzonder hoogwaardige eigenschappen”, verklaart Ad Reus, directeur van de timmerfabriek uit Hoorn.

Door de wijze van modificeren, namelijk acetyleren, verandert weinig duurzaam naaldhout, in hout met de eigenschappen van duurzaamheidklasse 1 hout. Met het grote verschil dat Accoya het keurmerk 100% FSC mag dragen. “In eerste instantie waren we nogal sceptisch,” aldus Ad Reus, directeur van Hoornse TimmerFabriek BV, “maar na de testresultaten van Titan Wood en Stichting Hout Research (SHR), zijn we overtuigd.” 

Reus: “Gebruik van hardhout vormt een steeds groter probleem in de bouw. Het is slecht leverbaar en heeft vaak geen milieukeurmerk. Alternatieve houtsoorten zijn niet leverbaar in dezelfde duurzaamheidklasse.” 

Hoornse TimmerFabriek heeft tevens een principe akkoord met Heddes Bouw gesloten voor de toepassing van het Accoya hout in een project voor 87 appartementen op het Science park te Amsterdam. 

www.htf.nl

Reageer op dit artikel