nieuws

Project – Woonladder voor dak- en thuislozen

Geen categorie

Vandaag, 30 augustus, is op het Steigereiland op IJburg de eerste paal geslagen van het Martien Schaaperhuis naar ontwerp van architect Friso ten Holt. Ymere realiseert dit opvanghuis voor dak- en thuislozen in samenwerking met HVO-Querido.

Project – Woonladder voor dak- en thuislozen

Het Martien Schaaperhuis is vernoemd naar één van de initiatiefnemers van dit project. Het doel is dat de bewoners te zijner tijd weer zelfstandig kunnen wonen en leven. Een woonconcept dat begin dit jaar een eervolle vermelding kreeg bij de prijsvraag ‘De Zilveren Woonladder’. 

Dak- en thuislozen worden begeleidt naar zelfstandig wonen door ze binnen het gebouw een wooncarrière te bieden. Het opvanghuis herbergt 48 wooneenheden, verdeeld over vier etages. Naarmate de bewoner zelfstandiger wordt, schuift hij of zij een etage op, om uiteindelijk op de bovenste met de zelfstandige wooneenheden te belanden: het einde van de woonladder. Werkervaring kunnen de voormalige dak- en thuislozen opdoen in een van de bedrijfsruimtes op de begane grond. 

Er is veel geïnvesteerd om een draagvlak bij de omwonenden te creëren. Een begeleidingsgroep bestaande uit omwonenden en vertegenwoordigers van Ymere, HVO-Querido, de politie en de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling, heeft de primaire taak om contact te onderhouden met de buurt en eventuele klachten vroegtijdig te signaleren en te verhelpen. 

Ymere is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en beheer van Martien Schaaperhuis. Na oplevering in 2008 staat HVO-Querido garant voor de begeleiding en zorg van de bewoners.

Zie ook: www.ymere.nl

Reageer op dit artikel