nieuws

Moderne Monumenten

Geen categorie

De twintigste eeuw – Moderne Monumenten, is het centrale thema van de Open Monumentendag 2007. In het weekend van 8 en 9 september openen gebouwen uit de periode 1900-1965 hun deuren voor publiek. Daarnaast zijn traditioneel ook monumenten uit voorgaande perioden te bezoeken.

Circa 350 gemeenten doen mee aan de Open Monumentendag. Een overzicht is te vinden op www.openmonumentendag.nl

Het thema Moderne Monumenten biedt een grote variëteit aan open monumenten: sociale woningbouw, tuindorpen, universiteitsgebouwen, kantoorgebouwen, postkantoren, kerkgebouwen en nog veel meer. Met het thema wordt de aandacht gevraagd voor de toekomst van deze Moderne Monumenten. Deze aandacht is van groot belang aangezien de sloophamer voor veel van de gebouwen uit de periode van de Wederopbouw dreigt. Een deel is beschermd via de Monumentenwet, echter het andere deel, dat momenteel wordt geïnventariseerd, wordt niet door iedereen gezien als monument

Ter gelegenheid van het evenement heeft de Stichting Open Monumentendag het boekje Moderne Monumenten uitgebracht. Het biedt een overzicht van de verschillende typen gebouwen, en bijbehorende bouwstijlen, die in de twintigste eeuw, in de periode 1900 – 1965, zijn gebouwd. Het boekje is verkrijgbaar bij de landelijke Stichting Open Monumentendag. 

Open Monumentendag 2007 wordt op donderdag 6 september in Hoorn geopend. 

Reageer op dit artikel