nieuws

Holocaustmonument in Berlijn vertoont scheuren

Geen categorie

Twee jaar na de opening is het Holocaustmonument in het centrum van Berlijn toe aan grondig onderhoud. Bijna vierhonderd van de 2700 vierkante betonnen pilaren waar het monument uit bestaat, vertonen scheuren. Dat meldde dinsdag de stichting die het monument beheert.

Volgens directeur Uwe Neumärker van het ‘Denkmal für die ermordeten Juden Europas’ is het vooral een esthetisch probleem. “De blokken vallen niet uit elkaar”, aldus Neumärker. De stichting hoopt de scheuren voor de winter opgevuld te hebben. 

Het monument, dat bijna 28 miljoen euro kostte, werd in 2005 geopend na vele jaren van debat over wat een gepaste manier zou zijn om de zes miljoen omgekomen joden te herdenken. De herdenkingsplek vlakbij de Brandenburger Tor trok in het eerste jaar 3,5 miljoen bezoekers.

Peter Eisenman is de ontwerper van het monument.

Reageer op dit artikel