nieuws

Eerbetoon aan Ettore Sottsass

Geen categorie

Galerie Vivid in Rotterdam presenteert van 29 juli tot en met 23 september een tentoonstelling met het werk van Ettore Sottsass, ter ere van zijn 90ste verjaardag.

Eerbetoon aan Ettore Sottsass

De tentoonstelling omvat ontwerpen die Sottsass maakte in de periode tussen 1965 en 2000. Hieronder bevinden zich de Olivetti Praxis 48- en Valentine-typemachines, de Carlton-Memphis-kast uit 1981, de zeldzame keramiekserie Yantra, producten voor Alessi en veel werk uit zijn Memphis-periode.

Ettore Sottsass (1917) opende in 1947 zijn eigen ontwerpstudio voor architectuur en design. In 1958 kwam hij in dienst bij Olivetti, waar hij twintig jaar lang aan het hoofd stond van de designafdeling. Vanaf eind jaren zestig tot en met begin jaren tachtig behoorde Sottsass tot de avantgarde. Zijn definitieve afwijzing in die periode van het modernisme leidde tot ‘Anti-Design’: met ironie, kitsch, hevige kleuren en schaalvervormingen werd geprobeerd de zuiver functionele waarden van een object te ondermijnen en de opvattingen over smaak en ‘good design’ op de proef te stellen. 
Dit antidesign manifesteerde zich in initiatieven zoals de Studio Alchymia (1979), Memphis (1981) en zijn eigen studio Sottsass Associati (1981). Na deze periode heeft Sottsass, naast vele design projecten, de architectuur omarmd en vele spraakmakende woonhuizen en gebouwen ontworpen. Sottsass Associati is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het vernieuwde vliegveld Malpensa in Milaan. 

www.vividvormgeving.nl

Reageer op dit artikel