nieuws

Eerbetoon aan eigenzinnige designimporteur

Geen categorie

In de expositie ‘Zicht op design’ van Galerie Binnen, die in samenwerking met stichting Het Vroege Oog is georganiseerd, staat designliefhebber Lou Kreymborg centraal. Deze ‘importeur van het modernisme’ distribueerde al in een vroeg stadium de grote meesters van het modernisme, zoals Poul Kjaerholm, Arne Jacobsen en Dieter Rams. Zijn vroege oog en uitgekiende distributiestrategie hebben veel bijgedragen aan de emancipatie van design in Nederland.

Eerbetoon aan eigenzinnige designimporteur

Origineel foto- en archiefmateriaal, persoonlijke bezittingen, meubels en sculpturen belichten de betekenis van deze nauwelijks bekende, maar eigenzinnige designliefhebber. 

Tegenwoordig is design een geaccepteerd fenomeen in Nederland, maar direct na de Tweede Wereldoorlog was dit anders. In Italië, Duitsland, Denemarken, Zweden en Finland verschenen fraai ontworpen (kantoor)meubels, lampen, serviezen en stoffen op de markt. De conservatieve Nederlandse markt moest hier niets van weten. Kreymborg richtte in 1947 de gelijknamige agenturenfirma op. Hij reisde naar Denemarken en kwam thuis met de nieuwste meubels van Poul Kjaerholm en Arne Jacobsen. In Italië legde hij contact met Tecno en ook stoffen van Storck en Eggert (Tulipan), meubels van Bonacina, lampen van Martinelli, meubels van Dieter Rams en stoffen van Jack Lenor Larsen bracht hij naar Nederland. Daarnaast werkte hij ook met Nederlandse talenten – Kho Liang Ie richtte zijn showrooms in – en organiseerde hij ontwerpwedstrijden voor jonge architecten. Tevens adviseerde hij jonge ontwerpers als Bruno Ninaber van Eyben, Frans van Nieuwenborg en Martijn Wegman. 

In de bijbehorende publicatie geeft designhistoricus Peter van Kester een overzicht van het nog bestaande Kreymborg-archief en interviewt hij mensen die nauw met Kreymborg hebben samengewerkt. Op 9 september vindt een minisymposium plaats waarin rol en functie van designimporteurs, toen en nu, wordt belicht. 

De tentoonstelling is te zien vanaf 27 augustus tot en met 22 september. Meer informatie is te vinden op de door Paul Mertz ontworpen website: www.hetvroegeoog.nl

Reageer op dit artikel