nieuws

De oorsprong van Rotterdam

Geen categorie

In het kader van Rotterdam 2007 City of Architecture is het Binnenrotteplein voorzien van een schildering die de ontstaansplek van de stad markeert. Kunstproducent Mothership vroeg de Rotterdamse kunstenaar Luuk Bode het belang van deze plek op een bijzondere manier in beeld te brengen.

De oorsprong van Rotterdam

Op de plek waar ooit een klein riviertje, De Rotte, door de polder stroomde, werd een dam neergelegd en ontstond de nederzetting Rotta. In 1340 kreeg Rotterdam, met 2000 inwoners, definitief het stadsrecht en een stadswapen. Onder dit plein (Binnenrotteplein) ligt de oorsprong van Rotterdam. 

Met zijn kunstwerk heeft Luuk Bode de groei van de stad willen verbeelden. “Het lijkt abstract, maar als je goed kijkt kun je zien dat ik een vrij herkenbare stapeling heb gemaakt van hoe de stad er door de jaren heen uit heeft gezien”, aldus Bode. Er is te zien hoe de stad groeide en het gevecht tegen het water aan moest gaan, de explosieve groei van stad en haven in de tweede helft van de negentiende eeuw en het toenemende belang van infrastructuur. De vuurkrans staat symbool voor de grote vernietiging in 1940.
Het unieke aan de schildering is dat Rotterdammers zelf mee konden werken aan de totstandkoming ervan. Bode goot het namelijk in de vorm van een groot ‘Ravensburger’-schilderij (schilderen op nummer). 

De schildering van 1300 vierkante meter is te bezichtigen vanaf een 16 meter hoge toren die voor de gelegenheid is neergezet. De toren is open op zondag, maandag, woensdag en donderdag van 11:00 tot 17:00 uur.

Op de foto’s is het werk nog in wording, maar alle vlakken zijn inmiddels ingekleurd en worden nu dagelijks bijgewerkt. De schildering is nog een week te zien, 13 augustus wordt hij verwijderd. 

www.luukbode.com

www.enterthemothership.com

Reageer op dit artikel