nieuws

Waar twee honden vechten om een been …

Geen categorie

Mecanoo architecten krijgt de opdracht om het nieuwe stadskantoor en de stationshal van Delft te ontwerpen. Dit “waar twee honden vechten om een been” scenario is de uitkomst van de nieuwe selectieprocedure, waarvan de uitkomst vanochtend bekend is gemaakt. In 2006 waren twee winnaars uit de strijd gekomen en alle vier deelnemende bureaus vochten om eigen beweegredenen deze uitslag aan. Na tussenkomst van de voorzieningenrechter is besloten de selectieprocedure voor het nieuwe stadskantoor opnieuw te voeren. Behalve de twee winnaars Soeters Van Eldonk Architecten en Rudy Uytenhaak Architectenbureau mochten ook Kraaijvanger ● Urbis en Mecanoo hun plannen weer indienen.

Waar twee honden vechten om een been …

Met zeer uiteenlopende ontwerpen hebben de vier architecten een antwoord geformuleerd op de opdracht: een herkenbaar en functioneel station combineren met een representatief en doelmatig onderkomen voor de gemeentelijke organisatie. De nieuwbouw komt aan de noordkant van het Stationsplein, grotendeels boven de spoortunnel. Het nieuwe gebouw moet aansluiten op de bestaande gebouwen eromheen en op het ondergrondse deel van het NS-station, en tegelijkertijd een ‘smaakmaker’ zijn voor de nieuwe ontwikkeling in de Spoorzone.

Mecanoo gebruikt in het ontwerp gevelpanelen met glazen elementen van gesmolten glasplaten. De bovenste etages zijn opgedeeld in afzonderlijke ‘gebouwen’, van elkaar gescheiden door stegen. De gewelven van de stationshal en de hal van het stadskantoor zijn afgewerkt met Delfts blauw grafiek. 

De keuze voor Mecanoo is bepaald door de selectiecommissie én door de Delftse bevolking, via het Delft Internet Panel (DIP). Het cijfer van de selectiecommissie bepaalde voor 75% de einduitslag, de peiling van het DIP woog voor een kwart mee. De bouw van de stationshal en het stadskantoor begint in 2010. Volgens planning wordt het station in 2012 in bedrijf genomen. Naar verwachting is het stadskantoor in 2014 helemaal af.

Reageer op dit artikel