nieuws

Stadskantoor Delft: wie krijgt het?

Geen categorie

In Delft begint de spanning te stijgen. Op 12 juli namelijk maakt de gemeente Delft bekend welke architect het nieuwe stadskantoor annex stationshal mag gaan bouwen.

Stadskantoor Delft: wie krijgt het?

Een eerdere selectieprocedure werd op last van de voorzieningenrechter afgebroken (zie de Architect, juni 2007, pag. 45). Er bestond onenigheid over welk ontwerp als eerste was geëindigd. Daarnaast voldeden de ontwerpen niet aan het bestemmingsplan of ze waren te duur. Voor de tweede ronde hebben de vier architecten –  Francine Houben, Dirk Jan Postel, Sjoerd Soeters en Rudy Uytenhaak – hun ontwerpen aangepast zodat ze wel aan alle eisen van de selectiecommissie voldoen. 

Op het eerste gezicht lijkt er weinig veranderd aan de vier ontwerpen. De favoriet van de selectiecommissie, het ontwerp van Soeters, was volgens het bestemmingsplan te hoog. Dit probleem is in het nieuwe ontwerp ondervangen door de vier torentjes op de hoekpunten, voorzien van windmolens, weg te laten. Het ontwerp van Dirk Jan Postel heeft een andere kleur gekregen en het ontwerp van Mecanoo is voorzien van een Delftsblauw tafereel. 

De selectieprocedure blijft verder ongewijzigd: naast de selectiecommissie zal een internetpanel van Delftenaren meebeslissen over de waardering van de vier ontwerpen. Hun oordeel telt voor 25 procent mee. Het gebouw met de stationshal komt boven de nieuw te bouwen spoortunnel. Het station moet in 2012 klaar zijn, het stadskantoor in 2014.

Reageer op dit artikel