nieuws

Room(s) with a View wint BNA-JA-prijs

Geen categorie

Afgelopen zaterdag zijn de prijswinnaars bekend gemaakt van de BNA Jonge Architectenprijsvraag 2007. De opgave bestond uit het ontwerp voor een appartementencomplex met veertien appartementen aan het Merwedekanaal in het Gorinchemse Lingewijk-Noord.

Room(s) with a View wint BNA-JA-prijs

Jan Westeneng won met ‘Rooms(s) with a View’ de eerste prijs. Uit het juryrapport: “Zelden was een motto meer op zijn plaats dan bij de inzending Room(s) with a view. Door een paar even simpele als geraffineerde ingrepen in de bouwvolumes is de ontwerper erin geslaagd elke woning een weids uitzicht te bezorgen. Stedebouwkundig is het plan sterk. Ook voor de stedenbouwkundige inpassing geldt dat met weinig poespas een overtuigend resultaat is bereikt.”

De tweede prijs ging naar Reinier de Jong met ‘Super 8’. Volgens de jury heeft Super 8 het in zich om een icoon te worden. Super 8 is te zien als een statement en een relativerende knipoog naar de ‘neo-Dudokse architectuur’. De derde prijs werd gewonnen door Pieter Bedaux met ‘Duo’. Hierover zei de jury “Langs het Merwedekanaal is het een robuust gebouw. Binnen de genuanceerde massa zitten de woningplattegronden goed in elkaar. De verschuiving van de bouwdelen biedt mogelijkheden voor de toetreding van licht en lucht. DUO is een poëtisch ontwerp met een esthetisch appeal.”

Verder zijn er drie eervolle vermeldingen toegekend als waardering voor het eigenzinnige karakter van deze plannen: Paddy Sieuwerts, Bart van Lieshout en Joost Heijnis met ‘Jap2’. Marlies Zuidam met ‘Internode’ en Dariusz Kwiatek en René Wubs met ‘Fier’.

Reageer op dit artikel