nieuws

RIBA prijs voor zingende boom

Geen categorie

Het jonge Engelse architectenbureau Tonkin Liu is een van de veertien architectenbureaus die op vrijdag 22 juni de prijs voor ‘architectural excellence’ in ontvangst mochten nemen. Deze werd uitgereikt door de RIBA in London.

RIBA prijs voor zingende boom

Het project waarmee Tonkin Liu de prijs in de wacht sleept is geen gebouw met een uitgebreid programma, maar een landschappelijk sculptuur dat op de top van een heuvel over het uitgestrekte landschap van Burnley uitkijkt. Het object is goed ingepast in haar omgeving. De ‘Singing Ringing Tree’ is gemodelleerd naar een boom die zich vormt naar de wind. De energie van de alomtegenwoordige wind wordt gebruikt om een melodieus lied van lage tonen voort te brengen. 

Het gezang wordt geproduceerd door buizen die variëren in lengte en diameter om een groot bereik aan tonen te produceren. De pijpen zijn gestapeld in lagen die steeds vijftien graden gedraaid zijn ten opzichte van de onderliggende laag. De pijpen zijn gegalvaniseerd om roesten te voorkomen. Daarnaast reflecteert de glimmende laag de atmosfeer van de omgeving. 

Tonkin Liu is in 1999 opgericht door Mike Tonkin en Anna Liu. 

Reageer op dit artikel