nieuws

Project – Nieuw dorpshart voor Beekbergen

Geen categorie

Onlangs is in Beekbergen het door Feekes en Colijn ontworpen Multifunctionele Centrum opgeleverd. Het centrum kent zes gebruikers en is opgedeeld in kleinere herkenbare onderdelen. Deze zijn zodanig gepositioneerd, dat er een openbaar gebied, een dorpsplein, is ontstaan. Samen met het centrum vormt dit het nieuwe dynamische hart van Beekbergen.

Project – Nieuw dorpshart voor Beekbergen

In Beekbergen waren tegelijkertijd in het centrum een aantal gebouwen aan vervanging toe. Dit vormde de aanleiding voor de ontwikkeling van een multifunctioneel gebouw dat verschillende functies herbergt. Het dorpshuis, een basisschool met peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang, 400 vierkante meter winkels en 7 appartementen zijn allemaal ondergebracht in het nieuwe centrum. Dit is opgedeeld in kleinere herkenbare onderdelen, zodat de afzonderlijke functies hun eigen identiteit behouden. Bovendien sluit het gehele complex zo aan op de schaal van het dorp.

Het openbare entreegebied ligt op het voorplein. De westwand wordt gevormd door de school. Dit is het hoogste deel van het plan. Het dorpshuis is ondergebracht in het centrum, met daarnaast aan de ene kant de peuterspeelzaal en aan de andere de naschoolse opvang. Boven de opvang en de winkel bevinden zich de appartementen. School, dorpshuis, dorpsraad en kinderopvang hebben allen een eigen entree met veel glas. De entrees van de winkels zijn daarvan los gehouden. 

Door het interieur loopt een gebogen wand met houten betimmering. Hierin zijn schijnbaar willekeurig gekleurde delen opgenomen. De verschillende plekken in het gebouw zijn aangeduid door lijnen en kleurvlakken in plafonds, wanden en vloeren. 

De gedifferentieerde opbouw en het kleurrijke en open karakter maakt het geheel tot een vriendelijk centrum: een toegankelijke dorpskern.

www.feekesencolijn.nl

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels