nieuws

Project – Hoogste punt Stadsschouwburg Haarlem

Geen categorie

De restauratie van de Stadsschouwburg Haarlem naar ontwerp van architect Erick van Egeraat heeft zijn hoogste punt bereikt. Het Rijksmonument is gebouwd tijdens de eerste wereldoorlog en behoort tot de vijf oudste theaterzalen van Nederland. Naast de restauratie wordt het gebouw uitgebreid met een nieuwe toneeltoren, met respect voor het originele art deco ontwerp en met behoud van haar monumentale uitstraling.

Project – Hoogste punt Stadsschouwburg Haarlem

Na een kleine honderd jaar voldeed het theater niet meer aan de hedendaagse eisen. Om alle faciliteiten onder te brengen was sloop en herbouw van de toneeltoren noodzakelijk. Deze neemt aanzienlijk in volume toe. Een cascadeachtige massaopbouw zorgt ervoor dat de toren minder massaal overkomt. “Met eerbied voor de authentieke stijl en de atmosfeer, wil ik dat de nieuwe delen het origineel overtreffen op zo’n manier dat de nieuwe toneeltoren bijna onzichtbaar in het historische gebouw integreert”, aldus Erick van Egeraat. 

Met dit doel voor ogen ontwikkelde hij samen met de Nederlandse kunstenares Babs Haenen porseleinen tegels voor de gevel. Deze samenwerking tussen architect en kunstenaar was tijdens de art deco periode zeer gebruikelijk. De unieke tegels, het metselwerk en het glas zijn een voorzetting van de materialen van de bestaande gevel.

Ook het interieur wordt aangepakt. Door diverse verbouwingen in het verleden is het originele karakter van het theater enigszins verloren gegaan. De oude grandeur van de stadsschouwburg wordt in ere hersteld.

www.eea-architects.com

www.stadsschouwburghaarlem.nl

Reageer op dit artikel