nieuws

Personalia – Nieuwe praktijkhoogleraren bij Bouwkunde Delft

Geen categorie

Rob Nijsse (1953) en Joop Paul (1962) zijn onlangs benoemd als praktijkhoogleraar draagconstructies bij de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Beiden zijn sinds medio dit jaar werkzaam bij Building Technology van Bouwkunde. Zij gaan hun taken in deeltijd verrichten.

Nijsse is naast hoogleraar werkzaam als senior raadgevend ingenieur constructies bij ABT en heeft bijzondere expertise in het werken met glas als constructiemateriaal. Paul is directeur en een van de leiders van het ontwerp- en ingenieursbureau Arup. In die functie is hij verantwoordelijk voor alle projecten in Nederland. 

Rob Nijsse was al eerder werkzaam als gastprofessor draagconstructies aan de Universiteit van Gent. Hij zal op Bouwkunde zijn ervaringen delen en studenten actief begeleiden in hun projecten en afstudeerwerk. De bouwtechniek en het ontwerpen bieden veel architectonische mogelijkheden, de student hiervoor te interesseren, ziet hij als een van zijn kerntaken. 

Joop Paul gaat zich vooral richten op de praktijk van het ontwerpen van draagconstructies. Zijn focus is – in samenwerking met de leerstoelen architectuur – het bereiken van complexe vormgeving, door ICT-ondersteunende ontwerpmethodieken en daaruit voortvloeiende productietechnieken. Hij begeleidt voornamelijk studenten die zich willen richten op de integratie van vernieuwende constructieve systemen van materialisatie met nieuwe complexe vormgeving.

Ook leveren Nijsse en Paul een bijdrage aan de workshops Highrise (Hoogbouw) en XXL (zeer grote gebouwen).

Naast onderwijs zijn de hoogleraren betrokken bij onderzoek. Dat van Rob Nijsse richt zich in eerste instantie op twee hoofdonderwerpen; de implicatie van het constructief gebruik van het materiaal glas en de introductie van composietmaterialen in de bouwindustrie.

Joop Paul is in zijn onderzoek bezig op de snijvlakken van architectuur, draagconstructies en digitale ontwerp- en constructietechnieken.

Reageer op dit artikel