nieuws

Oplevering – Rust en begeleiding na school

Geen categorie

Nieuw in onderwijsland is een dagcentrum voor schoolgaande jeugd. Hier krijgen kinderen na schooltijd de rust en begeleiding die zij in de thuissituatie niet of onvoldoende kunnen vinden. Het is een combinatie tussen school- en opvoedbegeleiding. Er wordt gerecreëerd, huiswerk gedaan en gegeten. Na het avondeten gaan de kinderen weer naar huis.

Oplevering – Rust en begeleiding na school

Deze vorm van naschoolse opvang wordt aangeboden door het Altra College in Amstelveen. Met dit doel is een traditionele dorpsschool in de stad verbouwd en uitgebreid door architectenbureau Bos en Alkemade uit IJsselstein. 

Vier groepsruimten liggen aan een brede hal, waarin de kinderen zich kunnen uitleven. De groepsruimtes zijn niet ingericht als schoollokaal, maar als huiskamer. Om afleiding zoveel mogelijk te voorkomen, is elke groepsruimte voorzien van een eigen toilet en een ‘time out’-lokaal. Hier kan een kind dat zich even niet kan handhaven in de groep tot rust komen of apart met de mentor praten. Apart van deze groepsruimte zijn twee praktijklokaaltjes aanwezig voor computeronderwijs en persoonlijke verzorging. Opvoedkundige ondersteuning in de vorm van thuishulpbegeleiding   en maatschappelijk werk hebben hun eigen ruimtes gekregen. 

De keuken is gesitueerd direct naast de entree. Kinderen kunnen hier direct na school hun verhaal kwijt aan de kok, onder het genot van drinken en een kleine snack. Gezamenlijk   koken is ook onderdeel van de begeleiding.

Werkondersteunende kantoren zijn gesitueerd in de oudbouw. Door de uitbreiding om een nieuwe patio te rangschikken, blijft de opzet informeel en zijn donkere inpandige gangen voorkomen. Deze patio is door het openen van twee verdiepingshoge schuifdeuren bij de twee speelhallen te trekken. Dit geeft de plattegrond een aantrekkelijke lichtheid. 

Door deze nieuwe functie gaat een klein dorpsschooltje in Amstelveen niet verloren, maar heeft het een nieuwe toekomst. 

www.bosenalkemade.nl

Reageer op dit artikel