nieuws

Oplevering – Legaal rondhangen

Geen categorie

Op iedere school moet een plek zijn waar de leerlingen domweg kunnen rondhangen. Op het onlangs opgeleverde Karel de Grote College in Nijmegen kan dat op een lange slingerbank, ontworpen door Marijke van de Vorstenbosch van Clip interieurarchitecten.

Oplevering – Legaal rondhangen

Het Karel de Grote College is een vrije school voor voortgezet onderwijs, gehuisvest in een monumentaal pand nabij het centrum. Doordat de school de laatste jaren sterk groeide, vroeg het bestuur aan GSG Architecten uit Apeldoorn het gebouw te renoveren en uit te breiden. Het ontwerp verbindt de langgerekte vleugels in het middengebied met elkaar en geeft de school een hart, waar de leerlingeningang, de hal en garderobe en de kantine zich bevinden. Deze verbinding betekent voor de school extra ruimte, maar vooral een betere organisatie van ruimten en verkeer.

Voor de inrichting van de kantine, de mediatheek, de hal annex foyer en docentenkamer werd Clip interieurarchitecten uit Nijmegen geselecteerd. In de kantine, die tevens fungeert als verkeersgebied van vleugel A naar vleugel B waar zich de leslokalen bevinden, komt de ontmoeting tussen het bestaande en het nieuwe bouwdeel het meest duidelijk tot uiting. Het   verkeer geeft de nodige dynamiek, maar mocht uiteraard niet tot chaos leiden.

In het bestaande en monumentale bouwdeel staan daarom de tafels met banken netjes in het gelid; hier vinden de leerlingen rust om te eten, te zitten en te werken. In het nieuwe bouwdeel, wat door zowel de architect als de interieurarchitect bewust afwijkend is vormgegeven, bevindt zich de lange slingerbank die een hangplek vormt en een drukker gebied markeert met meer beweging.

De kantine vormt het hart van de school en heeft een lichte en vrolijke uitstraling. Naast de kantine bevindt zich de nieuwe mediatheek met 54 werkplekken. Overige ruimten die bijzondere aandacht hebben gekregen zijn de docentenkamer, de werkplekken voor de leraren, de foyer en de aula, de bestuurskamer en in de toekomst de buitenruimte. 

www.clipinterieurarchitecten.nl

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels