nieuws

Oplevering – Gecultiveerde natuur

Geen categorie

In het nieuwe Marnixbad-complex van Mecanoo architecten in Amsterdam, is onlangs een compacte maar met alle luxe uitgeruste ‘health en spa’ opgeleverd. Studio JVM uit Amsterdam ontwierp deze Urban Spa van Healthclub Sento binnen de casco ruimtes van het zwembad. Op 450 m2 heeft JVM het thema ‘gecultiveerde natuur’ uitgewerkt, op basis van het concept van de spa, waarin ‘het natuurlijke onderhoud van het lichaam’ centraal staat. Dit was de basis voor de keuzes in materialen, patronen, kleuren en licht.

Oplevering – Gecultiveerde natuur

Om het interieur te kunnen ontwikkelen volgens het centrale thema van het gehele complex, de strategische transparantie, is eerst het nodige veranderd aan het casco om de ruimte optimaal te benutten. Zo zijn er extra daklichten voor meer zonlicht op de voorheen volledig gesloten tweede verdieping, de brug over de vide voor contact tussen de twee verdiepingen van het centrum, en de daktuin. Door het gebruik van glas, samen met folies en gordijnen, blijft de beleving van de totale ruimte intact. 

De ruimtes en de gekozen materialen refereren aan het idee van de ‘gecultiveerde natuur’. Als basis is er gekozen voor solide natuurlijke materialen, met een verfijnde detaillering. Er zijn ook nieuwe technieken aangewend om natuurlijke structuren te componeren. Deze basis geeft Sento een klassieke uitstraling, met een speelse kwinkslag.

Om de verscheidenheid aan ervaringen te versterken is er veel aandacht voor licht. Een aantal ruimtes zijn open en even als licht als buiten, andere ruimtes hebben juist een mystieke sfeer waar een enkele zonnestraal binnendringt. Materialen zoals glas, gordijnen, plakfolies en voiles van aluminium kettinkjes creëeren telkens wisselende omgevingen.

www.studiojvm.nl

Reageer op dit artikel