nieuws

Arnhem krijgt Nationaal Historisch Museum

Geen categorie

Het Nationaal Historisch Museum wordt gevestigd in Arnhem. Dit heeft minister Plasterk vrijdagavond 29 juni bekend gemaakt na afloop van de ministerraad. Voor de huisvesting van het Nationaal Historisch Museum waren ook Den Haag en Amsterdam in de race. Minister Plasterk zei dat de plannen van Arnhem om gezinnen met kinderen en jongeren bij het museum te betrekken de doorslag hebben gegeven in de keus voor Arnhem.

Arnhem krijgt Nationaal Historisch Museum

Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag is teleurgesteld over de keuze van minister Ronald Plasterk. Vooral omdat het vorige kabinet liet blijken een voorkeur voor Den Haag te hebben. De Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels (Kunst en Cultuur) biedt Arnhem de domeinnaam www.nhm.nl aan. Ze had die al gereserveerd, in de hoop dat het Nationaal Historisch Museum in de hoofdstad zou komen. 

Tot en met 2011 trekt het ministerie van Onderwijs 22 miljoen euro uit voor het geschiedenismuseum. Daarna is jaarlijks 12 miljoen euro beschikbaar. Plasterk stelt binnenkort een kwartiermaker aan die de plannen van voor het museum gaat uitwerken. 

De onderwijsminister benadrukt dat het Nationaal Historisch Museum een rijksmuseum wordt. Dat betekent dat het Rijk bepaalt hoe het museum er van binnen en buiten uit komt te zien.

Het ontwerp voor het Nationaal Historisch Museum is gemaakt door Francine Houben van Mecanoo architecten. Ze ontwierp een Canontoren gebaseerd op de nationale canon met haar vijftig vensters op de geschiedenis van Nederland. Het ontwerp van Mecanoo combineert toekomst met verleden, futurisme met traditie. Het museum komt te liggen tegenover het Nederlands Openluchtmuseum aan een gezamenlijk plein. Het ontwerp van Mecanoo architecten bestaat uit een stapeling van zes ringen rondom een centrale kegelvormige vide met lichtkoepel. Het sculpturale gebouw krijgt een stalen constructie, maar is bekleed met traditioneel baksteen. Het is een ode aan de Nederlandse bouwcultuur, die gebruik maakt van de klei in het Nederlandse rivierenlandschap. 

De opening van het Nationaal Historisch Museum is gepland in op 30 maart 2011. 

www.openluchtmuseum.nl/nhm 

Reageer op dit artikel