nieuws

Aanbesteding nieuwbouw ministeries Den Haag opnieuw gestart

Geen categorie

De Rijksgebouwendienst heeft de aanbesteding van de bouw van de ministeries van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) in Den Haag opnieuw gestart. De reden hiervan is de uitspraak van de voorzieningenrechter op 25 juni.

Aanbesteding nieuwbouw ministeries Den Haag opnieuw gestart

De Rijksgebouwendienst verwacht nog steeds begin 2008 te beginnen met de bouw doordat besloten is de bouwput nu apart aan te besteden. De bouw van de ministeries is naar ontwerp van de Duitse architect Hans Kollhoff en wordt in één perceel aanbesteed. 

De termijn voor ontvangst van inschrijvingen is 1 oktober 2007. Deze Europese aanbesteding heeft als gunningscriterium de economisch meest voordelige inschrijving. Het project is aangekondigd op www.aanbestedingskalender.nl 

De nieuwbouw voor de ministeries van Justitie en BZK wordt één van de grootste rijksgebouwen in Nederland. De Rijksgebouwendienst wil met deze nieuwbouw op een strategische locatie voor het rijk inspelen op de toekomst. Het gebouw kan onder meer flexibel ingedeeld worden en hierdoor ook goed gebruikt worden door andere rijksdiensten. De nieuwbouw met een omvang van 132.000 m2 bruto vloer oppervlakte (bvo) komt op de plek van het voormalig wooncomplex de Zwarte Madonna. De twee 140 meter hoge torens zullen de skyline van Den Haag opvallend veranderen. 

Den Haag Nieuw Centrum
Tegelijk met de bouw van de ministeries ontwikkelt Wijnhavenkwartier CV (Haagwonen/Kristal, Bouwfonds/MAB) op dezelfde plek van het voormalig wooncomplex de Zwarte Madonna de circa 125 meter hoge woontoren ‘De Kroon’. De bouw van het rijksgebouw en de woontoren vormt de eerste fase – die tot 2012 duurt – van de herontwikkeling van het Wijnhavenkwartier. Dit is onderdeel van de vernieuwingsoperatie van de Haagse Binnenstad, ook wel bekend als Den Haag Nieuw Centrum. In de tweede fase   – 2012 tot en met 2016 – worden kantoren, woningen, horeca en culturele voorzieningen gebouwd op de plek van de oude ministeriegebouwen van Justitie en BZK. Den Haag Nieuw Centrum richt zich op het aantrekkelijker maken van het centrum van Den Haag voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Hiertoe behoren verder onder meer de vernieuwing van het Centraal Station en omgeving tot ‘Den Haag Nieuw Centraal’, het Spuikwartier bij het Spui en de Grote Marktstraat, en het Beatrixkwartier.

Reageer op dit artikel