nieuws

Winnaars Archiprix 2007

Geen categorie

In de parkeergarage van Las Palmas in Rotterdam werden zaterdag 23 juni de winnaars van de Archiprix 2007 uitgereikt. Jochem Heijmans (AvB Amsterdam) en Max Rink (TU Delft) kregen de prijs voor de beste afstudeerplannen van de Nederlandse opleidingen in het afgelopen jaar voor hun projecten ‘Het bouwwerk van de Tekton’ en ‘Maja Turg: een markt voor Tallinn’.

Winnaars Archiprix 2007

Uit het juryrapport: “De prijswinnende en eervol vermelde projecten hebben een sterk concept voor de architectonische uitwerking. De winnaars scoren hoog op alle criteria, terwijl het gestelde doel op overtuigende wijze bereikt wordt. De bekroonde projecten bezitten daarenboven uitzonderlijke kwaliteiten op hoofdaspecten van de opgave. De eervolle vermeldingen scoren hoog op een aantal criteria, maar missen de consistentie van de winnende projecten.”

Het Bouwwerk van de Tekton (Heijmans) is een afstudeeronderzoek, waarbij een bestaande schuur is getransformeerd tot een tuinhuis. Het ontwerpproces bestaat uit ruimtelijke studies en materialenonderzoek in, op en aan de bestaande schuur, alsook uit het daadwerkelijk bouwen van de nieuwe kamer.

Rink had zich in het project Marja Turg: een markt voor Tallinn als opgave gesteld om het bereik van de markt te verbreden en de specifieke kwaliteiten ervan te bewaren, zonder te vervallen in romantisering en gentrification. De markt, die een belangrijke rol speelt in het publieke leven van de hoofdstad van Estland, wordt in de huidige vorm bedreigd in haar voortbestaan.

De overige prijzen werden als volgt verdeeld:

Tweede prijs
– Osdorp Rings, ontworpen door Francisco Adão da Fonseca
– SmART, Sarajevo Museum of Art, ontworpen door Saša Rađenović

Eervolle vermelding
– Boerengoed!, ontworpen door Ivonne de Nood
– Terrain vague, entropy poetry and nothingness, ontworpen door Francesco Marullo
– Traject Theater Terschelling – drie geënte structuren voor vertoonstelling, ontworpen door Marjolijn Guldemond

Bron: Archiprix 

Reageer op dit artikel