nieuws

WenR – Vogelaar overweegt terugkeer eis fietsenberging in Bouwbesluit

Geen categorie

Minister Vogelaar (wonen, wijken en integratie) sluit niet uit dat de fietsenberging weer als eis in het Bouwbesluit wordt opgenomen. De minister brengt nu in kaart of het in het hele land inderdaad zo slecht gesteld is met de bergingen bij nieuwbouwwoningen of dat dit slechts een probleem in de grote steden is.

In antwoord op Kamervragen stelt de minister dat zij onderschrijft dat er voorwaarden moeten worden gesteld voor voldoende bergruimte voor fietsen bij nieuwbouwwoningen. Vogelaar is echter nog niet zo ver om dit direct al weer in het Bouwbesluit te gaan verplichten. Ze wil eerst weten of er ook buiten Rotterdam en Amsterdam, waar volgens die steden de meeste nieuwe woningen geen fietsenschuur meer hebben, onvoldoende ruimte wordt gereserveerd voor bergingen.

Het voorschrift werd in 2003 uit het Bouwbesluit gehaald. Reden was dat het kabinet koos voor een vereenvoudiging van de bouwregelgeving. Verkeer en Waterstaat was indertijd niet gelukkig dat de bepaling werd geschrapt uit vrees voor een toename van het aantal fietsendiefstallen. Het toenmalige kabinet zette niettemin door. De verwachting was dat de marktwerking er wel voor zou zorgen dat er voldoende berging bij nieuwe woningen zou komen. Twee maanden geleden trokken de wethouders van de vier grote steden echter aan de bel met het verzoek de berging en ook de buitenruimte weer als eis in het Bouwbesluit op te nemen. De de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus kwam op basis van eigen onderzoek tot de slotsom dat van alle in 2005 opgeleverde appartementen in de Maasstad 63 procent geen eigen berging had. In de andere drie grote steden is het net zo slecht gesteld met de fietsenschuurtjes, stelde hij.

Bron: Cobouw

Reageer op dit artikel