nieuws

Trouw lezers kiezen gebouw Gasunie in Groningen als mooiste

Geen categorie

Het gebouw van de Gasunie in Groningen is het mooiste gebouw van Nederland. Trouw organiseerde een verkiezing, waarbij zo’n 12.000 mensen een stem uitbrachten. De krant publiceerde zaterdag, de Dag van de Architectuur, de uitkomsten. De Gasunie kreeg 1773 stemmen. Het stadhuis in Middelburg moest het met 26 stemmen minder doen.

Trouw lezers kiezen gebouw Gasunie in Groningen als mooiste

Het gebouw van de Gasunie werd in 1994 voltooid en is een voorbeeld van het ’organisch bouwen’, een stroming in de architectuur die de natuur als voorbeeld neemt. Het gebouw is vanuit de polders vanaf tien kilometer te zien. 

Architect Max van Huut, die het gebouw met zijn inmiddels overleden collega Ton Alberts ontwierp, vindt zoveel aanhang ’fantastisch’. „ De bevolking heeft niets met blokkendozen. Wij proberen gevoel in een gebouw te leggen.”

Volgens voormalig rijksbouwmeester Jo Coenen willen de mensen vakmanschap, maar is het de vraag of dit binnen de Nederlandse bouwwereld behouden blijft. Lees zijn commentaar ‘Een keus tegen de blokkendozenarchitectuur’ via http://www.trouw.nl/deverdieping/overigeartikelen/article735777.ece

Bron: Trouw

Reageer op dit artikel