nieuws

Techniek – Vernuftig verwarmen en koelen wint prijs

Geen categorie

De Vernufteling 2007 is gewonnen door Techniplan Adviseurs. Het Rotterdamse advies- en ingenieursbureau krijgt deze prijs voor een verwarmings- en koelingssysteem dat gebruik maakt van thermische energie uit de Maas. “De technologie is breder toepasbaar en ook export behoort tot de mogelijkheden”, aldus juryvoorzitter en kamerlid ir. Karien van Gennip.

Techniek – Vernuftig verwarmen en koelen wint prijs

Het verwarmings- en koelingssysteem dat het bureau ontwikkelde, combineert traditionele warmtekoudeopslag (WKO) met het onttrekken van thermische energie uit de Maas. In de zomer en winter kan de Rotterdamse Maastoren het water uit de rivier gebruiken om de warmte- en koudebron te laden. In het voor- en najaar is het rivierwater dankzij het naijleffect ook direct bruikbaar om het gebouw te koelen of te verwarmen. Onlangs is de bouw van Maastoren gestart. De toren is ontworpen door Dam & Partners Architecten, opdrachtgever is OVG Projectontwikkeling.

Het ingenieursbureau versloeg in de finale de bureaus Van Sommeren International en Witteveen+Bos.

De jury vindt dat Techniplan Adviseurs met de ontwikkelde oplossing een nieuwe impuls geeft aan de maatschappelijke wensen van duurzaamheid. Naast vindingrijkheid hanteerde de jury innovatie, maatschappelijke relevantie en technische kwaliteit als voornaamste criteria.

De Vernufteling is een initiatief van Technologietijdschrift De Ingenieur, in samenwerking met brandvereniging ONRI en KIVI NIRIA. Uit de veertig inzendingen selecteerde de jury vijftien projecten. De prijs is dit jaar voor de derde keer uitgereikt.

Reageer op dit artikel