nieuws

Rietveld Vakantiehuisje in Nederlands Openluchtmuseum

Geen categorie

Gerrit Rietveld maakte in 1951 een ontwerp voor negen vakantiehuisjes voor het personeel van de ‘Superphosphaatfabriek Albatros’ in Pernis en De Vries Robbé uit Gorinchem. Zij vierden een gezonde vakantie op de Overijsselse familiecamping Hessenheem in Markelo. Het huisje is bijzonder slim ontworpen, en maakt gebruik van iedere vierkante centimeter. Daardoor biedt het op slechts 33 vierkante meter ruimte aan een gezin met wel 6 kinderen! Vanaf gisteren kunnen bezoekers van het Nederlands Openluchtmuseum het vakantiehuisje bewonderen!

Rietveld Vakantiehuisje in Nederlands Openluchtmuseum

Het huisje dat door de eigenaar aan het Openluchtmuseum is gedoneerd, is het laatst overgebleven originele huisje. Het werd sporadisch verhuurd aan echte Rietveldliefhebbers. In maart werd het in drie delen gezaagd en op diepladers naar Arnhem vervoerd om daar weer aan elkaar te worden gezet. Daarna is het huisje zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat – jaren ’50 – teruggebracht inclusief de inventaris! 

Het huisje is zeer sober ingericht; de bedden zijn 70 cm breed en 1.80 m lang en de tegenwoordig onmisbare douche ontbreekt. Rietveld ontwierp ook al het meubilair waaronder een variant op de “Kratstoelen” uit 1934, nu in de literatuur omschreven als ‘Albatros kratstoelen’. In de twee piepkleine slaapkamertjes van 2 x 3 meter stonden twee bedden in een L-vormige opstelling. Het derde bed hing aan het plafond, maar zo dat de ‘benedenslapers’ nog steeds zicht hadden op het plafond. De ouders sliepen in de woonkamer op een ingenieuze constructie die tafel en bank veranderde in twee bedden. 

De open haard die aan de buitenkant uitsteekt, fungeert in combinatie met het overstekende dak als plaats om kleding te drogen bij slecht weer. De centrale kast kan van drie kanten gebruikt worden, kortom, over ieder detail is nagedacht.

Rietveld’s vakantiehuisje vertelt daarbij het verhaal over het opkomend toerisme na de Tweede Wereldoorlog. Van een luxe voor weinigen, werd vakantie in korte tijd een recht voor iedereen. Ook staat het symbool voor de veranderende verhouding tussen werkgevers en werknemers. Bedrijven zagen het als hun taak om arbeiders een gezonde vakantie in de schone lucht aan te bieden…

Het Rietveld vakantiehuisje behoort tot de permanente collectie van het Nederlands Openluchtmuseum. 

www.openluchtmuseum.nl

 

Reageer op dit artikel