nieuws

Project – Drachten gaat bruisen

Geen categorie

In Drachten verrijst de komende jaren een grootschalig cultuurcentrum. Het nieuwe complex wordt gebouwd rondom het theater Lawei en ook het theater zelf ondergaat een metamorfose.

Het complex moet onderdak bieden aan een muziekschool, een poppodium, de Beleefbibliotheek en een moderne kunsthal. ROC De Friese Poort, met opleidingen op het gebied van verlichting, geluid en horeca, wordt hierin ondergebracht. De lokale radio krijgt eveneens een plek. 

Het theater zelf wordt uitgebreid met een vlakke vloerzaal, een buitenpodium, een opnamestudio en een grand café. De zaal komt dan ook beschikbaar voor het poppodium en amateurkunst. Als het aan de gemeente Smalligerland ligt, gaat Lawei meer eigen producties maken en familievoorstellingen organiseren op zondag. Aan deze ontwikkelingen hangt een prijskaartje van circa 30 miljoen euro.

Maar de gemeente heeft nog meer culturele plannen. Aan de noordkant van het centrum is plaats voor een filmhuis en tien atelierwoningen met winkelfunctie. Jaarlijks krijgt een kunstenaar een geheime opdracht voor een spraakmakend kunstwerk in het centrum: een openbaar incident. Lichtartiesten mogen in de stad en dorpen van Smallingerland hun kunsten vertonen. Want Drachten wil samen met Philips en het Centrum Voor Lichtarchitectuur de modernste licht- en geluidstechnieken zichtbaar maken: ‘Cultuurstad Drachten’ draait om licht, geluid en creativiteit

Reageer op dit artikel