nieuws

Oud Philips-terrein omgetoverd tot bruisende ‘kunstenaarswijk’

Geen categorie

Het hart van het oude Philips-terrein in Eindhoven, een industrieel erfgoed, blijft grotendeels intact maar moet ook de basis gaan vormen voor een nieuw ‘hip’ stedelijk gebied. Architect Jo Coenen en woningcorporatie Trudo hebben dat afgesproken in een ontwikkelingsvisie die ze deze week presenteerden.

Het elektronicaconcern heeft de meeste fabrieken op het terrein inmiddels verlaten. Zo is het karakteristieke Klokgebouw is al tijden een plek voor manifestaties en feesten. Alle andere fabrieken aan de spoorzijde worden gesloopt en maken plaats voor nieuwe kantoorgebouwen.

Meeste fabrieken behouden
Achter die muur van nieuwbouw blijven de meeste fabrieken behouden. Het gaat om het Veemgebouw dat dienst deed als pakhuis; de Hoge Rug, een reeks robuuste, hoge witte fabrieken waar radio’s werden gemaakt en het voormalig Natuurkundig Laboratorium van Philips.

Appartementen
Op het hele terrein moeten uiteindelijk 2000 tot 2500 appartementen komen, terwijl het allesbehalve een traditioneel woongebied moet worden. Zo moet het hart van het terrein een ‘cultuurfabriek’ worden, met plaats voor kunst, cultuur, design en lifestyle met atelierwoningen, werkplaatsen en studio’s voor de creatieve industrie.

Kosten
De kosten van het gehele project bedragen minimaal een miljard euro. De gemeente Eindhoven noemde de plannen woensdag in een eerste reactie ‘ambitieus’. 

Bron ANP/Engineering 360

Reageer op dit artikel