nieuws

Oplevering – Meanwhile, back at the farm…

Geen categorie

Het jonge bureau Jagerjanssen uit Rotterdam leverde onlangs een woonhuis op in Eelde. Het is het tweede nieuwbouwproject van Rogier Janssen en Alex Jager, beide opgeleid in Delft.

Oplevering – Meanwhile, back at the farm…

Huis Hanendick is het resultaat van een creatieve omgang met materiaal en typologie. Aan de basis ligt de vorm van een streekboerderij, met een zadeldak waarvan een van de dakvlakken is geknikt. Het huis begint en eindigt in deze vorm, maar het tussendeel is andere koek: een kubusvormig volume, dat de verblijfsruimtes bevat, is bruut tussen de twee uiteinden geplaatst. Hier krijgt het gebouw een modern karakter, mede door de afwezigheid van scheidingswanden op de begane grond en de toepassing van een strookraam op de verdieping. Aan de tuinzijde zijn de gevels volledig in glas uitgevoerd.

De indeling van de plattegrond is even ingenieus als rationeel. Dienende ruimtes als de badkamers, de bergingen, de bijkeuken, de fietsenstalling en de entreehal zijn in de gemetselde uiteinden van het huis ondergebracht. De overige ruimten bevinden zich in het lichte middendeel.

Met een uiterst zorgvuldige detaillering, waarvan onder andere het gemetselde dakvlak getuigt, weten Jager en Janssen een woning te maken die zowel ambachtelijk als modern genoemd kan worden.

Huis Hanendick nader besproken in de Architect, september 2007.

Reageer op dit artikel