nieuws

Oplevering – Levensgrote kunstwerken in nieuwe tunnel

Geen categorie

Om fietstunnels aantrekkelijker te maken, wordt steeds vaker beeldende kunst ingezet. Dit is ook het geval bij de nieuwe fietsers- en voetgangerstunnel in het gerenoveerde stationsgebied van Apeldoorn. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) gaf Elspeth Diederix de opdracht om een serie fotografische werken te ontwikkelen voor de tunnel, die de gebruik een veilig gevoel moeten geven.

Oplevering – Levensgrote kunstwerken in nieuwe tunnel

De kunstenares schakelde M2uur in voor de technische realisatie hiervan, dit bureau is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en montage van decoratieve wand- en gevelbekleding met een print.

Diederix reisde af naar Costa Rica om te werken aan een serie foto’s waarin ze de natuur naar haar hand zet en zo surrealistische en magische taferelen realiseert. M2uur zette tien foto’s van Diederix’ sessie op Costa Rica om in hpl-panelen. Hpl, of ‘high pressure laminate’, wordt geproduceerd door het onder zeer hoge druk samenpersen van papierpulp. Door in dit proces als bovenste laag een papier met print te gebruiken, kan het hpl worden voorzien van iedere gewenste afbeelding. 

De tien werken zijn verdeeld over 50 panelen, die in speciaal geconstrueerde frames zijn gemonteerd in de tunnel. In deze frames zijn strips met led-verlichting aangebracht, die de panelen extra doen opvallen en zorgen voor een mysterieus en sprookjesachtig effect.

De tunnel maakt onderdeel uit van de grootschalige renovatie van het stationsgebied in Apeldoorn. Circa twintigduizend mensen maken dagelijks gebruik maken van de tunnel die het zuidwesten en het centrum van de stad met elkaar verbindt. De tunnel is dan ook 24 uur per dag geopend en de kunstpanelen spelen een belangrijke rol in het vergroten van een veilig gevoel bij de fietsers en voetgangers.

www.m2uur.nl

 

Reageer op dit artikel