nieuws

Oplevering – Balie begeleidt bezoeker

Geen categorie

Omdat de cd-afdeling zowel functioneel als visueel achter bleef bij de rest van Boekhandel Paagman in Den Haag, werden Millie van der Zwan (Millie’s architecten) en Pieter van der Pot (CUBE_architecten) gevraagd een deel van het interieur te vernieuwen. Daarbij constateerde Fabian Paagman dat de bestaande kasten, waar de voorraad losse cd’s in werd bewaard, in elkaar zakten. Bovendien waren ze te klein en was er onvoldoende afleg- en kassa-ruimte. Dit was de aanleiding om het ‘afrekencentrum’ opnieuw vorm te geven.

Oplevering – Balie begeleidt bezoeker

Het nieuwe meubel moest niet alleen de functionele problemen oplossen, maar ook bezoekers de winkel in trekken. En omdat uit budgettaire redenen niet de hele winkel kon worden aangepakt, moest het meubel in de bestaande ruimte worden opgenomen.

De architecten stelden voor het meubel groter te maken door een deel van de display erin op te nemen. Zo werd de winkel als geheel aantrekkelijker, omdat de ingreep nu niet alleen de kassa en de voorraadkast betrof, maar de bezoeker vanaf de entree kan begeleiden.

Met een muziekinstrument in een zwarte muziekkoffer in gedachten ontwierpen Van der Zwan en Van der Pot een elf meter lange balie. Uit het blok zwarte Corian zijn stukken weggesneden, waardoor de koperen ribben zichtbaar worden. De monoliet kan door de uitgesneden delen verschillende functies krijgen: in één snede liggen tussen de ribben cd’s geëtaleerd en een andere snede maakt een kassa mogelijk. De koperen achterwand met laden bevat alle cd’s die de winkel in voorraad heeft. De cd’s liggen er niet los in, maar in bakjes van zwart acrylaat. De voorzijden hiervan zijn voorzien van nummers en steken iets boven het ladenfront uit, waardoor er altijd is te zien wat zich in de laden bevindt en de nummering telkens kan worden doorgeschoven als er nieuwe cd’s binnenkomen. De koperen ribben zijn gemaakt van computergesneden gevelplaten, die aan beide zijden zijn voorzien van koper-HPL. Hetzelfde materiaal is gebruikt voor de cd-kast. De koperen hanglampen van Tom Dixon completeren het beeld. 

www.CUBE-architecten.nl

www.paagman.nl

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels