nieuws

OMA’s Casa da Musica wint RIBA European Award

Geen categorie

Afgelopen vrijdag werd bekend dat het ontwerp van Office for Metropolitan Architecture (OMA) voor het concertgebouw Casa da Musica in Porto is onderscheiden met de RIBA European Award.

OMA’s Casa da Musica wint RIBA European Award

De prijs van het Royal Institute of British Architects wordt jaarlijks toegekend voor uitmuntende architectuur in Europa. De jury omschrijft Casa da Musica als een ‘intrigerend, opwindend en dynamisch gebouw, dat excellente akoestische ruimtes biedt voor de uitvoering van verschillende soorten muziek’ en dat een ‘hedendaagse rol als vreemd, raadselachtig en boeiend stedelijk object in de stad Porto vervult’. 

De bouw van Casa da Musica was een onderdeel van een aantal culturele en stedebouwkundige interventies in Porto als Europese Cultuurhoofdstad in 2001. Het ontwerp combineert twee in vorm simpele maar in akoestisch opzicht uitstekende concertzalen met een expressief uiterlijk. Het gebouw bevat verder oefenruimtes, studio’s, ruimtes voor onderwijs, een restaurant en een dakterras met uitzicht over de stad. 

Het project werd door OMA Partners Rem Koolhaas en Ellen van Loon gerealiseerd.

Met deze European Award, de eerste grote prijs voor het in 2005 geopende concertgebouw, dingt het project eveneens mee naar de hoogste prijs van de RIBA, de Stirling Prize. Deze prijs wordt aan een architect uitgereikt of aan een gebouw dat een belangrijke bijdrage levert aan de algemene ontwikkeling van architectuur in dat jaar.

Mocht OMA de Stirling Prize winnen zou dit niet de eerste keer zijn, het bureau kreeg de felbegeerde prijs al in 2005. Ook verdiende het architectenbureau de RIBA Gold Medal 2004 en de Europese Unie-Mies van der Rohe Prijs voor hedendaagse architectuur, 2005. 

Behalve OMA werden ook onderscheiden: de revitalisering van het stationsgebied in Dresden, Duitsland door Foster + Partners, het Museum van Moderne Literatuur in Marbach am Neckar, Duitsland door David Chipperfield Architects.Het Gerechtsgebouw van Antwerpen, Belgie door Richard Rogers Partnership en Amerika’s Cup Building in Valencia, Spanje door David Chipperfield Architects.  

De prijs werd tijdens het jaarlijkse RIBA Award diner overhandigd, waar ook de winnaars van de nationale RIBA Awards bekend werden gemaakt, dit zijn onder andere: het Young Vic Theatre in London SE1 door Haworth Tompkins. In de Architect van juli/augustus verschijnt een artikel over dit project en The Royal Shakespeare Company Courtyard Theatre in Stratford upon Avon door  Ian Ritchie Architects.

Het ontwerp van Fashion Architecture Taste voor de Sint Lucas Kunstacademie in Boxtel kreeg eveneens een Europese RIBA Award maar dingt niet mee naar de Stirling Prize. 

Het Southern Cross Station in Melbourn, Australie door Grimshaw (een Grimshaw Jackson Joint Venture) werd gehonoreerd met de Lubetkin Prijs voor het beste gebouw buiten de EU.

Zie voor het volledige artikel de Architect, juni 2005, pagina 50

Reageer op dit artikel